Fôring av laks i full HD, trådløst

Oppdrettsnæringen jobber mest over vannet, men det er under vann verdiskapningen skjer.

I mange år har man ikke hatt en mer detaljert oversikt over det som foregår under merdkanten. Dette har vært en irritasjon for mange oppdrettere.

Heldigvis har teknologien utviklet seg! Flere har nå innsett at man kan ta i bruk det ypperste innen kamerateknologi og overføringsteknologi. Dette gjelder også på værutsatte lokasjoner slik at man har bedre kontroll både over og under vann.

Trådløs overføring av HD-bilder

– Når du selv har et kamera på mobilen som kan sende bilder til hele verden på få sekunder, så er det ikke så rart at man også ønsker seg raskere og bedre bilder av fisken, sier Thomas Wiig, Innovation Manager i ScaleAQ.

Helt siden ScaleAQ begynte å levere kameraer til oppdrettsnæringen på 90-tallet har det vært en rivende utvikling i næringen. Og som med meste av innovasjonen i bransjen er også kameraene utviklet på bakgrunn av erfaringer fra merdkanten.

– I mange år fikk vi forespørsler fra oppdrettere om vi kunne utvikle en stabil og trådløs overføring av digitale HD-bilder fra merd til flåte, eller landbase. Derfor er vi stolte av at vi nå leverer trådløse HD-systemer som har vært stresstestet over lengre tid hos flere oppdrettere, forteller Thomas.

Utvidet fôringsvindu

Med 27 kontorer i 11 land har ScaleAQ funnet frem til systemer som fungerer for alle lokasjoner. De robuste antennene og nettverkssystemene er laget for det tøffe miljøet de skal stå i. Fordelen med å ha lokal tilstedeværelse i så mange områder er at vedlikehold og service av kameraløsningene aldri er langt unna. Ifølge Thomas har deling av erfaringer fra hele verden kommet bransjen til gode.

Bilde av Thomas Wiig

Thomas Wiig, Innovation Manager ScaleAQ

– Vi vet at det er forskjellige utfordringer for oppdrettere i Norge. Vær og mengden av dagslys varierer fra sør til nord. Selv om det er lett å tro at kvaliteten på bildet avgjøres av antall piksler så er linse, lyssensitivitet og overføringsteknologi vel så viktig for at en oppdretter skal kunne se fisk og pellet i varierende lysforhold, sier Thomas.

ScaleAQ har de mest lyssensitive kameraene på markedet som gir stabile og krystallklare bilder selv under utfordrende værforhold. Alle kameraene fra ScaleAQ er «spesialtunet» for å gi klarest mulige bilder til enhver tid. På denne måten kan oppdretter overvåke fiskens appetitt og forlenge fôringsvinduet.

– Så lenge fisken kan se pelleten, kan du se fisken, sier Thomas.

OrbitCollection

– Fisken står ikke stille

En helt sentral del av kamerasystemet er ScaleAQ sin egenutviklede multivinsj. Denne er spesialdesignet for at du skal kunne flytte kameraet både horisontalt og vertikalt i merden, og dermed alltid ha det beste bilde av det som skjer under vann.

– Fisken står ikke stille, den søker pelleten, som blir påvirket av vind og strømforhold. Derfor kan heller ikke kameraet stå stille. Ett kamera som ikke kan følge fôrsøylen kan bare brukes på godværsdager. Sammen med multivinsjen blir kameraet også et nyttig verktøy for andre oppgaver enn fôring, som til eksempel not- og dødfiskinspeksjon, forklarer Thomas.

Mange ser på den store mengden med sensor- og fôringsdata som skal flyte fra merd til fôroperatør på flåte eller fôringssentral som en utfordring.

– Dette har vi selvfølgelig både trådløse og fiberbaserte løsninger for. Det er viktig at sensordataen ikke bare flyter. Den må også kunne samles, lagres og distribueres til datavarehus eller til rapporterings- og analyseprogrammer, forklarer Thomas.

Til dette formålet forteller Thomas at ScaleAQ har utviklet en egen integrasjonsplattform der all relevant digital data fra fôrflåten samles og gjøres tilgjengelig.

Camera System

Bra for miljø og lommebok

Kameraporteføljen til ScaleAQ spenner fra analoge SD-kameraer som har vært bransjestandarden i årevis, til avanserte digitale HD-kameraer med svært høy lysfølsomhet.

For de som sitter med et eldre kamerasystem i dag og som har et ønske om et skarpere bilde eller et mer lysfølsomt kamera har Thomas gode nyheter;

– Hos ScaleAQ bytter vi bare ut de komponentene vi må og oppgraderer i stedet systemet ved å gjenbruke mye av det eksisterende innholdet. Det er bra både for miljøet og lommeboken, avslutter Thomas.

 

Les mer om kamerasystemene til ScaleAQ her