Åpenhetsloven ble vedtatt 10. juni 2022 og skal hjelpe bedrifter med å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjonen av varer og tjenester. Loven trer i kraft 01.07.22.
Vi i ScaleAQ er positive til de føringer og regler som innføres for å sikre dette i våre verdikjeder. Vi er en viktig aktør i vår bransje og har en strategi om å ta en førende posisjon med en bærekraftig verdikjede og med gode arbeidsvilkår hvor trygghet, HMS, læring og utvikling står sentralt.
Hva betyr så dette for ScaleAQ?
Åpenhetsloven plikter ScaleAQ til både å utføre aktsomhetsvurderinger og redegjøre regelmessig for disse vurderingene. Det betyr blant annet at vi må undersøke og styre risiko for negativ påvirkning av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i hele leverandørkjeden.
I ScaleAQ jobber vi etter en overordnet prosess som ser slik ut:
Hva gjør vi så i praksis?
Krav om etterlevelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold har alltid vært en del av våre innkjøpsprosesser, og dette arbeidet har blitt spisset i 2022.
Med en stor leverandørbase gjør vi løpende risikovurderinger som hjelper oss å prioritere hvilke selskap vi fokuserer på. Vi har derfor etablert et strukturert leverandøroppfølgingsprogram. Alle våre leverandører vurderes på et overordnet nivå opp mot fire kriterier:
- kjøpsverdi
- geografi
- leveranserisiko
- prioriterte produktområder
Basert på denne vurderingen vil utvalgte leverandører motta et omfattende selvevalueringsskjema der de må dokumentere viktige områder som styringsprinsipper, HSEQ, bærekraftsarbeid og hvilke prosesser de jobber etter i sin verdikjede.
Svarene blir evaluert og den enkelte leverandør får en risikoprofil. Avhengig av risikoprofil iverksettes tilpasset oppfølging hvor vi enten kan kreve ytterligere dokumentasjon eller gjennomføre særskilte tiltak og mer detaljert oppfølging.
Denne kartleggingen er pågående og vi er nå i gang med å få på plass mer systemstøtte til disse prosessene. I tillegg arbeides det med en verktøykasse for oppfølging og egnede tiltak for å forebygge og begrense negative konsekvenser som utfordrer bærekraft, menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold.