ScaleAQ lanserer FeedStation 2.0

Åpner for innovasjon og informasjonsutveksling. Muliggjør mer treffsikker fôring, sier Lingalaks.

ScaleAQ, en av havbruksnæringens største leverandører, slipper i disse dager siste versjon av styringssystemet til verdens kanskje mest brukte sentralfôringsanlegg på sjø, FeedStation 2.0.

Havbruk er preget av lukkede løsninger

Ifølge selskapet er dette mer enn en systemlansering. Dette er starten på en ny samarbeidsarena i oppdrettsverdenen.

– Havbruksnæringen har vært og er dessverre fremdeles preget av proprietære løsninger, forteller Jørn Torsvik, VP Digital i ScaleAQ.

En rekke små og store selskaper har opp gjennom årene levert ulike programvarer og styringssystemer for mekanisk utstyr til havbruksselskap globalt. Dessverre har det også vært slik at programvarene ikke er laget med tanke på informasjonsutveksling. Om du kjøpte et kamera av Steinsvik så måtte du bruke Steinsviks programvare. Det samme gjelder for andre selskapers sensorløsninger eller fôringsanlegg.

Ifølge Torsvik jobber de tre erfarne selskapene i ScaleAQ nå sammen mot et mål om å løse utfordringer i næringen gjennom innovasjon. Med lanseringen av FeedStation 2.0 mener han at de beviser at de tar tilbakemeldingene fra små og store havbruksselskaper på alvor.

– I vår tette dialog med absolutt alle deler av havbruksnæringen har vi sett at lukkede systemer gir mindre valgfrihet. Vi måtte stille oss selv spørsmålet; hvorfor er det ikke slik at den samme programvaren kan styre alle typer sentralfôringsanlegg?

Erfaringen fra ScaleAQ sin lokale tilstedeværelse i 11 land viser at det er store utfordringer knyttet til innsamling og analyse av sensorata på kryss og tvers av lokaliteter eller regioner. Dette har også blitt veldig tydelig med fremveksten av sentralisert fôring fra land.

Jørn Torsvik, VP Digital i ScaleAQ.

ScaleAQ åpner opp

– Det siste året har vi jobbet med å få på plass åpne API’er som kan brukes for hele næringen og som gir en trygg og stabil utveksling av data mellom ulike systemer. Vi tror så sterkt på at dette er den riktige retningen for næringen at vi vil dele API’ene våre med alle som ønsker tilgang, sier Torsvik.

På kort sikt betyr dette at de også må la konkurrentene lettere slippe til for å styre deres egne mekaniske systemer, men ifølge Torsvik er de sikre på at havbrukere ser verdien av dette.

– Fremover vil man velge leverandører etter hvor fleksible og hvor gode løsninger disse har for datautveksling, hevder Torsvik som altså nå åpner dørene for helt nye samarbeidsområder.

Hva er et API?
Et programmeringsgrensesnitt, kjent på engelsk som application programming interface (API), er et grensesnitt i en programvare som gjør at spesifikke deler av denne kan aktiveres («kjøres») fra en annen programvare. Det betyr at svært enkle applikasjoner (ofte webapplikasjoner, apper) kan gjøre endringer, kjøre prosesser eller på annen måte behandle data i fra andre systemer i en større kontekst.

Muliggjør innovasjon fra merdkanten og fra styrerommet

Lanseringen av FeedStation 2.0 muliggjør at alle som har kompetansen til det, kan utvikle tilleggsfunksjonalitet til ScaleAQ sitt kjente sentralfôringsanlegg.

Torsvik og hans kollegaer møter hver dag mange smarte hoder i bransjen, og de har innsett at de gode ideene ikke nødvendigvis alltid kommer fra leverandørleddet.

– Om Rita som jobber som røkter på ett sjøanlegg i Sogn og Fjordane, utvikler en løsning som beregner antall kilo fôr i en silo ved hjelp av et bilde på telefonen, kan hun ved hjelp av våre API’er legge denne funksjonen til i FeedStation. Da vil hun automatisk få tilgang til en stor eksisterende kundegruppe som også synes dette er en god ide. Kanskje de også er villig til å betale for løsningen hennes, sier Torsvik.

Det samme vil gjelde eksisterende leverandører og utviklingsavdelinger hos havbruksselskaper som ønsker egne løsninger.

feedstation på flere skjermer

FeedStation 2.0 på flere skjermer

Tilgjengelig i dag

FeedStation 2.0 er allerede i drift hos noen av ScaleAQ sine kunder, og Torsvik lover at de vil oppgradere systemet fortløpende. De som ønsker tilgang til de robuste API’ene, kan allerede i dag kontakte selskapet for tilgang.

– Vi gleder oss til å se hvilke ideer næringen har og ikke minst til å kunne oppfordre til fôr-innovasjon for alle innen næringen, forteller Torsvik og legger til at mulighetene bare er begrenset av fantasien.

Sikkerhet ivaretar kundens data

– For oss har det vært helt avgjørende å tilby robuste grensesnitt som er trygge å benytte. Dette gjelder både for å sikre systemintegritet og stabil drift, men også at kundens data ikke kommer på avveie, understreker Torsvik.

Når man åpner opp løsninger for tredjepartsintegrasjon, er det alltid en risiko for at systemer kan bli brukt feil, enten bevist eller ubevisst. Denne risikoen tok vi med oss når vi utviklet API’ene ved å både validere og logge alle kommandoer som blir utført.

I tillegg tilbyr ScaleAQ moderne autentiseringsmekanismer basert på åpne industristandarder. Dette sikrer at tilgang til API og data er beskyttet til enhver tid, samtidig som det legges til rette for kompatibilitet og integrasjon mellom systemer.

Mer treffsikker fôring for Lingalaks

Oppdrettsselskapet Lingalaks i Hardanger har vært en av pilotbrukerne av den nye FeedStation og har integrert fôringssystemet med hydroakustiske løsninger fra CageEye for å analysere fiskens adferd i forbindelse med fôring.

– I Lingalaks er vi opptatt av at informasjon skal kunne flyte fra system til system, slik at vi kan bruke den teknologien vi ønsker til å fôre på fiskens premisser, sier Kristian Botnen, daglig leder i Lingalaks.

At ScaleAQ nå har utviklet både innholds-API’er og styrings-API’er for FeedStation, mener han gjør det lettere for Lingalaks å koble sammen de teknologiene de ønsker for å oppnå mest mulig treffsikker fôring.

– Vi opplever at ScaleAQ tar et stort skritt for å løfte næringen når det gjelder å tilby moderne, robuste og brukervennlige grensesnitt for integrasjon og deling av data. Vi ser frem til nå også ta i bruk ScaleAQs API for å kunne sende styresignaler til FeedStation direkte fra vår egen autonome Echofeeding løsning, sier daglig leder i CageEye, Bendik Søvegjarto.

Fordelingsventiler på en fôrflåte.

For mer informasjon, kontakt:
Jørn Torsvik VP Digital ScaleAQ, +47 900 25 686

Meny