Ice Fish Farms nye flåte tåler bølger opp til 11 meter – på vei til AquaNor

Slepet av årets messeflåte fra ScaleAQ er underveis til Trondheim. Etter messen skal flåten videre til Ice Fish Farm på Island, hvor den skal ligge på en eksponert lokalitet. Flåten er konstruert for å tåle ekstreme krefter. Det er den første betongflåten som er dimensjonert for en Hs 5,5 lokalitet.

Tåler bølger opp mot 11 meter

– Dette er den første betongflåten bygget for å tåle slike belastninger, forteller Tor Henrik Haavik, Salgsdirektør for North Atlantic i ScaleAQ.

– Flåten er sertifisert for en signifikant bølgehøyde på opp til 5,5 meter, det vil si at den tåler enkeltbølger helt opp til 11 meter. Vi har gjort en rekke tilpasninger for å sørge for at mannskap og utstyr skal ha trygge forhold om bord. Den er bygget kun i betong og har ikke den tradisjonelle boligdelen på topp, men det er likevel godt med plass flåten har et høyt utstyrsnivå. Ta gjerne turen innom Skansen for å besiktige flåten, sier Tor Henrik.

Betydelige investeringer på Island

– De siste årene er det gjort store investeringer blant oppdretterne på Island. Ice Fish Farm er etter betydelige investeringer og oppgraderinger faktisk nå blant ScaleAQ’s største kunder. De siste årene har de investert i merder, kamerasystemer og fôringsteknologi for betydelige summer, i tillegg til flåtene. Derfor blir det ekstra kjekt å vise frem årets messeflåte, selv om det ser ut til å komme få utenlandske oppdrettere til årets Aqua Nor.

Nova Concrete 600 T - Ice Fish Farm illustration 14
Bilde av Tor Henrik Haavik

Tor Henrik Haavik, Salgsdirektør North Atlantic i ScaleAQ

Ikke sett flåten enda

– Vi gleder oss til å se flåten utstilt på Aqua Nor, sier Kjartan Lindbøl, Production Director i Ice Fish Farm. Dette er den andre flåten vi mottar fra ScaleAQ i år. Vi har faktisk ikke vært i Norge for å se denne flåten enda. Covid-19 situasjonen har gjort det vanskelig, men etter tett samarbeid med ScaleAQ i en årrekke både lokalt på Island og opp mot Norge er vi trygge på å motta en flåte som kan gå rett i arbeid.

Om flåten

Flåten av typen Nova Concrete og laster 600 tonn med fôr, måler 40×20 meter, og blir levert med ScaleAQ sitt hybridsystem. Videre er den utstyrt med et 8-linjer FeedStation sentralfôringsanlegg, ScaleAQ sin egenutviklede grovkvern og solid ensilasjekapasitet. Bygging og sertifisering er utført i henhold til NS-9415 og Nytek.

Bilde av Kjartan Lindbøl

Kjartan Lindbøl, Production Director i Ice Fish Farm