ScaleAQ Circular åpnet på Frøya – En ny æra for bærekraft i oppdrettsnæringen

Den 25. september 2024 åpnet ScaleAQ sitt nye resirkuleringsanlegg, ScaleAQ Circular, på Hammarvika, Frøya. Over 200 besøkende, inkludert skoleelever, samarbeidspartnere, kunder og naboer, var til stede for å markere denne viktige milepælen i arbeidet for bærekraftig utvikling.

Sirkulærøkonomi i praksis

ScaleAQ Circular er et 800 kvadratmeter stort anlegg dedikert til resirkulering og gjenbruk av oppdrettsutstyr, som blant annet plastbaserte flytekrager. Dette er et av de største anleggene av sitt slag i verden, med fokus på å forlenge utstyrets levetid og redusere miljøavtrykket i havbruksnæringen.

Dette er et stort skritt mot en mer bærekraftig fremtid for oppdrettsnæringen. Vi satser på gjenbruk og resirkulering av utstyr for å redusere både ressursforbruk og miljøavtrykk

Fra plastavfall til ressurser

Vi snakker ikke bare om bærekraft, vi gjør det. Brukt utstyr vaskes og vurderes for gjenbruk, reparasjon eller kvernes til småbiter, kalt flakes, som så blir resirkulert hos Hallingplast til nye produkter. Dette reduserer både miljøbelastningen og gir økonomiske fordeler.

Plasthallen på Hammarvika er utstyrt med store maskiner som håndterer kverning og granulering av brukt plast. Dette gjør det mulig å omdanne plast som ellers ville blitt kastet, til nye oppdrettsprodukter.

Ambisjoner for fremtiden

ScaleAQ Circular vil i første omgang ha 15 ansatte, men selskapet planlegger å bygge tilsvarende anlegg flere steder i Norge, avhengig av nødvendige regelverksendringer. Sæter ser også for seg at resirkulert plast kan bli en viktig del av oppdrettsnæringens bærende konstruksjoner i fremtiden.

Plastavfall er en verdifull ressurs som vi kan gi nytt liv

Presseomtale